O medu                                                                           

Léčivé účinky medu                                                                                            - jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik                                                                                                       - léčení nemocí dýchacích cest                                                                                                                           - účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy                                       - posiluje naši imunitu 

   - zlepšuje funkci našich vnitřních orgánů                                                                                                            - prevence takzvaných civilizačních chorob                                                                                              

   - na špatně se hojící poranění kůže, léčení vředových onemocnění kůže                                                        

   - pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách                                                     

   - jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci                                                                                        

   - je považován za afrodiziakum a "životabudič"                                                                                         

   - čistí a detoxikuje naše tělo                                                                                                               

   - léčí záněty žlučníku a regeneruje naše játra                                                                                        

   - upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce  

 

Důležité je med konzumovat pravidelně každý den, tím se předejde řadě případných problémů. Říká se, že "Med není lék, ale léčí."                                

Kvalita medu                                                                                                                 Kvalitní med, je med který má: obsah vody do 18% (20%) , nebyl zahřát více jak na 50 °C, byl vytočen a skladován v čistých a vhodných nádobách a obalech, nebyl nijak nastavován ani falšován. Že med krystalizuje není žádná vada, ale naopak je to známka toho, že nebyl nijak neseriosně upravován ( filtrován, zahřátý na vysokou teplotu, uměle vyroben, ...). Na první pohled nelze kvalitu medu poznat, proto je vhodné získat med z důvěryhodného zdroje, nejlépe přímo od včelaře. U včelařů nebývá problém se osobně přesvědčit o kvalitě a úrovni zpracování medu a chovu včel přímo na včelnici či v jeho provozu.

Med květový (nektarový, luční) x medovicový (lesní)                                                                  Nedá se říct, který med je lepší nebo zdravější. Oba jsou dobré a chutné a je na každém, který med si vybere. Nejlepší je jíst oba a střídat je, jen tak má člověk jistotu, že o nic nepřijde.                                                                                                                                                                                                                      Květové medy - dříve krystalizují, obsahují více pylových zrn, jsou sladší (druhy: řepkový, akátový, malinový, pohankový, vřesový, jetelový, slunečnicový, levandulový, kaštanovníkový, citrusový, javorový, lipový, ovocný, komonicový, vikvový, vojtěškový, kávovníkový, bavlníkový, eukalyptový, planikový, manukový, brutnákový, čistcový, tymiánový, rozmarýnový, kopyšníkový, koriandrový, kmínový, mátový, klejichový, chrpový, ...).                                                                                                                                                              

       Medovicové medy - tmavší barva, pomaleji krystalizují, mají harmonickou chuť, vyšší obsah minerálních látek a menší kyselost (druhy: smrkový, jedlový, borovicový, dubový, vrbový, metkalfový, ...).                                                                         

Barva medu                                                                                         Med může mít různé barvy, a to podle rostlin, ze kterých pochází. Nejčastější jsou odstíny hnědé a žluté, ale jsou i červenohnědé (lesní medy), do oranžova (slunečnice), do zelena (jedlová medovice), do černa (dubová medovice), téměř bílý (akát).

Krystalizace medu                                                                                 Krystalizace medu je přirozený proces a každý med dříve nebo později zkrystalizuje. Nejdříve krystalizují medy květové ( kromě akátového, který nekrystalizuje téměř vůbec) a o něco později i medovicový med.

Pastový med                                                                                  Jedná se o med krémové konzistence a výtečné chuti. Vzniká řízenou krystalizací květových nebo medovicových medů. Med se při pastování 2-3x denně mechanicky promíchá, tím se zabrání vzniku velkých krystalů, které vznikají při přirozené krystalizaci, a naopak vzniknou malé jemné krystalky, které tvoří charakteristickou krémovou konzistenci. Takto upravený med neztrácí nic ze své kvality a v takovéto formě vydrží natrvalo.  

Ztekucování medu                                                                                       Nejlépe je med neztekucovat vůbec, protože při jeho zahřívání dochází ke ztrátě enzymů a dalších biologicky cenných látek. Pokud se med ztekucuje, tak by teplota při zahřívání neměla překročit 45 °C a co nejkratší doba expozice. Nejšetrnější způsob je med rozehřívat ve vodní lázni za občasného promíchání.

Skladování medu                                                                                                  Med je dobré skladovat v suché temné místnosti do 15 °C (max. 25 °C). Med se může také uchovávat v mrazničce nebo chladničce, kde nedochází k jeho krystalizaci. Minimální doba trvanlivosti při dobrém skladování jsou dva roky.